Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego

2 października w świetlicy OSP Dziecinów miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego realizowanego w ramach zadania publicznego z obszaru „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”: zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, dofinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.

Konkurs rozgrywany był w czterech kategoriach:

Dania główne,

Przystawki

Desery

Napoje

Jury konkursowe w składzie: Karolina Zowczak, Joanna Mokrzycka, Sylwia Jasieczek (dla kategorii: desery oraz przystawki), Justyna Sadkowska, Robert Belina, Marek Szumidło (dla kategorii: dania główne oraz napoje) po długich i trudnych obradach, wydało poniższy werdykt:

Kategoria „Dania główne”

I miejsce Mieszkanka Gminy Celestynów „Gołąbki z kaszy gryczanej”

II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Zuzanów „Flaki poleskie”

III miejsce –Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce „Rosół z gąsek z makaronem”

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Augustówce „Sójka regionalna z barszczem czerwonym”

Kategoria „Przystawki”

I miejsce OSP w Regucie „Pasztet z konfiturą z żurawin”

II miejsce Mieszkanka Gminy Sobienie Jeziory „Ser kozi smakowy”

III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Osiecku „Wegański pasztet z dyni”

Wyróżnienie Koło Gospodyń Wiejskich  w Dziecinowie „Pierogi urzeczańskie”

Kategoria „Napoje”

I miejsce Mieszkaniec Gminy Karczew „Nalewka wiśniowa”

II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Sobiekursku „Nalewka z truskawek”

III miejsce  Mieszkanka Gminy Wiązowna „Ajerkoniak”

Wyróżnienie Mieszkanka Gminy Karczew „Nalewka z derenia z nutą maliny”

Kategoria „Desery”

I miejsce Mieszkanka Gminy Wiązowna „Tradycyjne pączki z domową konfiturą”

II miejsce Rada Sołecka Sołectwa Regut „Śmietanowiec”

III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Zambrzykowie „Ciastka serniczkowe”

Wyróżnienie Koło Gospodyń Wiejskich w Rudnie „Blok czekoladowy”

Gratulujemy!

Ponadto w trakcie obrad jury odbył się wykład Pani Agnieszki Piętki na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, której Pani Agnieszka jest członkiem. Pani Agnieszka jest lokalną producentką serów, o których opowiedziała i które można było degustować w trakcie prezentacji. Na koniec imprezę uświetnił występ zespołu Kądziołeczka, któremu serdecznie dziękujemy.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w naszym konkursie kulinarnym i zapraszamy na kolejne.

LGD Natura i Kultura

Wszystkie fotografie – Krzysztof Kasprzak

IMG 0109 pomniejszone
IMG 0034pomniejszone
IMG 0092pomniejszone
IMG 0134pomniejszone
IMG 0149pomniejszone

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *