III miejsce KGW w Dziecinowie w konkurskie kulinarnym (kat. desery)
W piątek, 20 września w świetlicy wiejskiej w Jatnem miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego” zrealizowanego w ramach projektu współpracy pn. „Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną”, w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW 2014-202
Jury konkursowe po długich i trudnych obradach, wydało poniższy werdykt:
Kategoria „zupy, dania główne”
I miejsce Sołectwo Jatne „Gołąbki w sosie pieczarkowym”
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce „ Zupa z dyni z rojkami”
III miejsce –mieszkanka Dziecinowa P. Beata Paciorkowska – „Zupa krem z borowików”
Kategoria „wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.”
I miejsce Mieszkanka Gminy Osieck „Sery tradycyjne”
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Zuzanowie „ Ser kozi z jajkami faszerowanymi”
III miejsce Mieszkanka gm. Celestynów „Pasztet z cukinii”
Kategoria „Napoje”
I miejsce Mieszkanka gm. Wiązowna „Nalewka śliwkowo-rumowa na swojaku”
II miejsce Mieszkaniec gm. Sobienie-Jeziory „Nalewka morelowa”
III miejsce Mieszkanka gm. Celestynów „Winko domowe”
Kategoria „Desery”
I miejsce Mieszkanka gminy Wiązowna „Tort urodzinowy”
II miejsce Stowarzyszenie JATNE TO MY „Lody domowe”
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Dziecinowie „Pychotka”
Gratulujemy!